Els Sheng (crus) Puerh generalment tenen un efecte tonificant i vigoritzant. A mesura que el tè envelleix, el seu gust esdevé més suau i més interessant.
No recomanem beure Puerh cru a la tarda, llevat que desitgi estar despert fins al matí. Això s'aplica especialment als tès més joves amb menys de 15 anys.
El Puerh Sheng és un tipus de tè que es produeix habitualment a la província de Yunnan, a la Xina. Es fa amb les fulles de la planta de Camellia sinensis i es sotmet a un mètode de processament únic que el diferencia d'altres tipus de tè.
Passos del processament del Sheng Puerh
- Recollida: El primer pas per fer Puerh Sheng és recollir les fulles de tè de la planta de Camellia sinensis. Les fulles solen recollir-se a la primavera, quan són joves i tendres.
- Amb la vent: Les fulles de tè es distribueixen i s'abandonen per amb la vent durant algunes hores. Això permet que part de la humitat de les fulles s'evapori i les fa més flexibles.
- Laminació: Després de la vent, les fulles de tè es lamina per trencar les parets cel·lulars i alliberar les enzims que provoquen l'oxidació. Aquest pas sovint es fa a mà, però també es pot fer mecanicament.
- Oxitració: Les fulles de tè laminàtiques es deixen oxidar en un ambient càlid i humit. Durant aquest temps, les fulles s'obscuriran de color i desenvoluparan el seu únic perfil de gust.
- Assecat: Una vegada que les fulles s'han oxidat al nivell desitjat, s'assequen per aturar el procés d'oxidació. Això es pot fer ja sigui fregint les fulles en una paella o utilitzant una màquina.
Envelliment dels Puerhs Sheng
Una de les aspectes úniques del Puerh Sheng és que pot millorar el seu sabor i la seva complexitat amb l'edat. A mesura que envellisca, el tè passa per un procés de fermentació natural que canvia el seu gust i aroma. Aquest procés d'envelliment pot durar molts anys, i alguns tès Puerh Sheng poden envellir-se durant dècades.
Beneficis per a la salut del Puerh cru
Sheng Pel que fa als beneficis per a la salut, se suposa que el Puerh Sheng pot tenir diversos beneficis potencials. Per exemple, pot ajudar a mantenir la salut digestiva, reduir la inflamació i baixar els nivells de colesterol.
Alguns estudis també han suggerit que el tè Puerh pot tenir propietats anticancerógenes, tot i que es necessita més recerca en aquest àmbit.
Passos d'elaboració del Puerh Sheng
- Escalfar l'aigua: Porteu l'aigua a ebullició i deixeu-la refredar durant uns minuts fins que arribi a una temperatura d'uns 90-95 °C.
- Rentar el te: Rentar les fulles de tè amb aigua calenta per eliminar qualsevol pols o impuresa.
- Infondre el te: Col·loqueu les fulles de tè en una tetera o gaiwan i afegiu aigua calenta. Deixeu infondre el tè durant uns 5-7 segons per primera vegada.
- Abocar el te: Aboca el tè en una tassa o gerra i gaudeix-ne.
- Repetir: El Puerh Sheng es pot infondre diverses vegades, així que repeteix el procés d'infusió com desitgis. El sabor i l'aroma del tè canviaran amb cada infusió.
Val la pena assenyalar que el Pu-erh cru és un tipus de te que sovint gaudeixen els amants del te que aprecien el seu perfil de sabor únic i el seu potencial de maduració. No obstant això, potser no està tan disponible com altres tipus de te i pot ser més car a causa del procés de maduració que implica la seva producció.
Si esteu interessats a provar el Pu-erh cru, podeu comprar-lo en línia o venir a la nostra casa de te a Barcelona, ja que ens especialitzem en el Pu-erh.